Zamrażanie szokowe funkcjonuje tak samo. Metoda zamrażania sprawia, że ewentualne uszkodzenia nie mają miejsca, bo produkt zamrożony w ten sposób nie zdąży się zepsuć. W przypadku wielu innych metod mrożenia do zepsucia się może dojść bardzo szybko, a tutaj w ogóle nie ma takiej obawy. Szokowe metody ch� �odzenia i mrożenia są wyjątkowo skuteczne i wybierane już bardzo często, z całą pewnością częściej niż inne metody. To z kolei przywodzi na myśl, że są to sposoby skuteczniejsze. W większości profesjonalnych chłodni i mroźni używa się jedynie takie metody, bo one umożliwiają sporą oszczędność czasu, co w innych przypadkach byłoby po prostu niemożliwe. Dzisiaj widzimy idealnie, że właściwie każdy, kto para się prowadzeniem chłodni czy mroźni będzie jednocześnie interesujący się tym, ażeby zwiększyć wydajność swojego działania i równocześnie zaoszczędzić pieniądze, jeśli jest to wyłącznie możliwe. Metodą szokową można mrozić i chłodzić różnorakie produkty, nawet te wyjątkowo nieodporne i bardzo szybko psujące się.
Źródło informacji: schładzanie szokowe.