Wyjątkowe zioła

Zioła w doniczkach to idealna alternatywa dla tych, którzy nie mają możliwości posiadania swojego ogródka. Wykorzystywane są one do potraw z różnych kuchni świata, m.in.

włoskiej, polskiej a także francuskiej, dlatego bardzo dobrze posiadać je w każdym momencie pod ręką. Można wykorzystać je także jako szczegół dekoracyjny, który idealnie sprawdzi się na kuchennych blatach i parapetach. Obecność zieleni doskonale wkomponuje się we wnętrze i sprawi, że stanie się ono przytulniejsze, a aromat roślin będzie zachęcał nas do przygotowywania nowych dań. Jednak, zioła w doniczkach to przede wszystkim wygoda. Dzięki nim podczas gotowania nie powinno się myśleć o ciągłych wycieczkach do sklepu, a do tego wzbogacają one smak naszych potraw nie gorzej niż zioła suszone. Świeże zioła wykorzystać można tak� �e jako ozdoba talerza, co w połączeniu z aromatycznym smakiem podanych na nich dań umożliwi zaskoczyć naszych gości. Zioła w doniczkach, których najwięcej możemy odnaleźć w polskich domach to: bazylia, pietruszka, koperek, mięta, oregano i tymianek. Bardzo często możemy kupić je w supermarketach, pomimo to warto korzystać z innych źródeł, gdyż takie zioła zazwyczaj szybciej usychają. Na 100 procent znajdziemy je w sklepach ogrodniczych lub u producenta zajmującego się wprost produkcją świeżych ziół. Można także wyhodować je poświęcając własny czas, jednak wymaga to dużo pracy oraz czasu. By cieszyć się nimi jak najdłużej, powinno się także stosownie o nie zadbać. Potrzebują one dużej ilości światła słonecznego, systematycznego podlewania, stosownej gleby oraz doniczek z otworami, które zapewnią odpływ nadmiaru wody.
Zobacz więcej: eko świeże zioła.